Szabó Tünde Balla Adrienn – Az alibi

Nem pontosan ezzel a könyvel terveztem a bemutatkozást, de ahogy mondani szokták, “Ahogy a sors hozza…”. Vagy lehet, hogy nem is szokták így mondani, csak én mondom most, mert jól hangzik.

Nem volt szerencsém eddig sok magyar íróval megismerkedni. Ott volt az első kedvenc kortárs magyar íróm, Szurovecz Kitti, akinek köszönhetően aztán megismerkedtem a KMK kiadóval, ha jól emlékszem, pont a 13. születésnapom körül. Azóta a kedvenc magyar írónőm, nem tudta senki sem elorozni tőle a posztot, bár én sem nagyon igyekeztem… a másik természetesen Leiner Laura volt. Vele is meg kellett ismerkednem, hiszen abban az időszakban mindenki róla beszélt, pont elkapott a hullám, amikor még csak a harmadik részénél tartott a sorozat, el is olvastam, bekapcsolódtam az őrjöngésbe, és az akkori furcsa énemhez tartozott az is, hogy hát oda meg vissza voltam Laura könyveiért. Ez egészen addig tartott, amíg ki nem nőttem belőlük, rájöttem, hogy nem is olyan jók, mint ahogy én gondoltam, olvastam én jobbakat is, sajnos kissé meg is utáltam, felvezetem három pontban, miért:

1. Kislányok elvakult rajongása.

2. Fájdalmas múltam emlékei.

3. A sorozatot követő “remekművek”

Ez van, megcsappant a színvonal. Na de ahogy ebből kialakult az előítéletem, sajnos már nem is volt kedvem kísérletezni újabb gyöngyszemekkel, habár lett volna lehetőségem, volt más, ami lekötötte a figyelmem, nem lett volna értelme. Talán még ha rá lettem volna kényszerülve azokra az újonnan érkező magyar kortárs regényekre, de nem voltam. És most senki se higgye, hogy most rá voltam kényszerülve. Most a különbség csak annyi volt, hogy úgy gondoltam ideje új lappal nyitnunk.

FÜlSZÖVEG:

A cseppet sem átlagos természetű Adrienn, a Bébé tizenegyedikes diákja egy nap borítékot talál a küszöbön. A benne lapuló pendrive Adrienn osztálytársa, Balázs eltűnésének nyomozati anyagát tartalmazza, vagyis annak egy részét.

A helyes, de szemétkedésre hajlamos Balázs pár hónappal korábban lelépett otthonról, mindeFeatured imagenki szerint azért, hogy megszabaduljon utált szüleitől.

Adrienn az újonnan felfedezett tények nyomába ered, miközben egyéb gondja is akad. Egyik este a parkban rajtakapja romantikus értelemben foglalt osztálytársát, Katát, a suli fenegyerekével, Janóval.

Másnap egy lány az évfolyamról megvádolja Janót, hogy leütötte és kirabolta, Adrienn viszont tudja, hogy ez képtelenség. Ki kell derítenie az igazságot, bár ellenségeinek száma egyre szaporodik.

ÉRTÉKELÉSEM:

Nos, ahogy már felvezettem, kicsit óckodtam ettől a könyvtől. Mikor megláttam a könyvtárban, először el sem akartam venni, csak álltam felette, hátha megjelenik valami gondolatbuborék a könyv mellett, amiben le lesz írva, hogy mit csináljak vele. Mert hát kíváncsi is voltam, de voltak előítéleteim. De mivel ott volt a második része, és addig nem találtam semmit, amit hazavittem volna, úgy gondoltam ez a sors keze, amúgy sem szeretek üres kézzel elmenni a könyvtárból. Még akkor bementem az olvasói részlegre, hogy ne halogassam a halogatnivalót, hiszen tudom magamról, hogy hajlamos vagyok csak ülni a dolgok felett. Minél hamarabb elkezdem annál jobb. Az első ötven oldal után hazabandukoltam, és otthon folytattam az olvasást. Ekkor rá kellett jönnöm, hogy ez egy jó könyv! Tényleg jó! Bár a felvállalhatatlanul hosszú fejezetekről most inkább nem is nyitnák vitát- elég annyi, hogy ki nem állhatom a hosszú felyezeteket…-, pont annyira volt kikapcsolódás, hogy közben rá tudjak koncentrálni, a többi teendőmre. A szereplők közül csak kettőt emelnék ki, a többi említésre sem méltó. Adrienn az egyik. Nem az a tipikus tinilány aki éli a maga tinilányos életét, és belepasszol a tinilányos könyvekbe, mert tinilányos problémái vannak, amiket a tinilány barátnőivel oszt meg. Sok volt a “tinilány” pardon… 🙂 Ő pont ennek az ellenkezője. És pont ezért nőtt annyira a szívemhez. Nem voltak sikítozások, nem voltak “sírjunk egymás vállán, mert nagy a nyomás” jelenetek, és beszéljük ki a problémáinkat egy nagy bögre forró csoki mellett. Ezek kimaradtak (goodness…), ezért tetszett annyira ez a könyv. Karesz volt a második szereplő, akit megemlítek, mert vicces volt (mindenki másnál viccesebb), és ő volt alapjáraton a kedvenc karakterem. Megspékelte valamivel egy kicsit a könyvet, és nem mondhatunk egy rossz szót sem rá, mert kellett ő oda. A nyomozásokban nem nagyon vette ki a részét, talán csak egy minimális százalékban, de a könyvben akkor is maximálisan ott volt, és minden oldalról megnevettetett minket. A többi szereplőre sajnos nem tudok mint mondani, ők valahol út közben elvesztek, és eszem ágában sincs megkeresni őket. Ott voltak, megemlítették őket, néha kivették a szerepüket Adrienn oldalán, de különösebben nem jegyeztem őket meg. Az elején még nagyon zavart, hogy ha felmerül egy név, akkor azt nem tudom hova tenni, a vége felé már beleszoktam, inkább nem is foglalkoztam vele. A kutatások néha felbukkantak néha eltűntek. Ott voltak azok is, szerencsére nagyon természetesen, és alapszinten foglalkoztatta a főszereplőt, ami egészen hihető, hiszen nem kell, hogy ezen járjon az agyad egész nap.

Őszintén szólva nem is igazán tiszta sok minden ezekkel a nyomozásokkal. Nagyon kuszán voltak leírva, néha ötletem sem volt, hogy hol tarthatnak most, csak úgy olvastam, hátha kilyukadok valahol. A magánügyleti, és a cselekvősebb részletek sokkal érdekesebbek voltak, mint a krimisebben megírtak.

Ettől függetlenül a könyv nekem mindenképp megérne egy újraolvasást, még egy saját példányra is befizetnék, ha úgy adódna a lehetőség. A második részére kíváncsi vagyok, azt hallottam még jobb, mint az első, és a harmadik rész előtt el szeretném olvasni.

Egyre jó volt ez a könyv. Kicsit nyitottabb vagyok a magyar kortárs írókkal kapcsolatban, rá is kerestem párra, és most A. O. Esther könyveit keresem minden áron. *HIHETETLENÜLBEVANZSONGVA*

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s