Május eleji olvasmányaim

Az utóbi napokban egy baj volt velem. Hogy hamarabb Featured imageolvastam ki egy könyvet, mint hogy az előzőről meg tudtam volna írni az értékelést…

Ez sajnálatos.

Szóval most napok óta azon gondolkodom, hogy a Paper Towns, vagy inkább az Elidegenítve kerüljön terítékre. Vagy helyettük legyen egy összesítő értékelés, mivel május eleje van, annak is itt az ideje. Úgy döntöttem a két könyv értékelését egybe veszem, és a helyzetjelentés utánuk, egy külön posztban kerül terítékre. Csak bele ne zavarodjak!

Szóval mint említettem két könyvet is elolvastam a közelmúltban, az egyik John Green Paper Towns a másik Melissa Landers Elidegenítve c. könyve volt.

Paper Towns röviden Quentin és Margo kezdetbeni bosszúiról szól, ahogy közelebb kerülnek egymáshoz egy este alatt, de a következő napon Margo eltűnikFeatured image. Senki sem tudja merre ment, de Q nyomokat talál, amit csak neki hagytak ott. A barátaival megpróbálja azokon keresztül megtalálni Margót.

Az Elidegenítve röviden Cara-ról és Aelyx-ről szól, akik nem mindennapi csereprogramban vesznek részt. Aelyx egy L’eihr, aki egy másik bolygóról jött, és Carának egy Nemzetközi csereprogramon keresztül kell befogadnia őt a házába. Ezen kívül el kell viselnie az atrocitásokat, amik kikövetkeznek mindebből, mert hát nem mindenki szereti a földönkívülieket. De Cara tűri a fenyegetéseket, Aelyx miatt…

Két közös dolog van ezekben a köyvekben.

1.) Mindkettőben új könyves pasit avattam

2.) Egyiket sem lehetett letenni

Egyébként mivel elég Featured imagekülönbözőek, nagyon nehéz így együtt beszélni róluk. Az egyik inkább reális, természetbeli tulajdonságokat mutat be. John Green könyve kicsit tinis, kicsit krimisebb lett. Az, ahogy idők közben fejlődnek ki a szereplők jellemvonásai, abban John verhetetlen. Quentin már az elején is szimpatikus volt, kifinomult beszéd stílusával, humorával, és azzal, ahogy Margoról beszélt. És minél inkább megismertem, annál jobban megszerettem, ez a végén mindegyik szereplővel így volt. Ha jól emlékszem az előző könyveire és márpedig jól emlékszem a szereplők, főleg a főszereplők mindig nagyon okosak, és mindegyikükhöz kapcsolódik valamilyen formában könyv. Ez igazán becsülendő, és különösen intelligens gondolkodás, mivel nem egy könyvben olvastam már irritálóan buta szereplőkről, csak a szórakoztatás kedvéért. Nem voltak szórakoztatóak…

Ezen kívül remekül tud bánni a szavakkal. Rengeteg olyan mondatot olvastam, aminél többször meg kellett állnom, hogy elgondolkodjak. Sok mélyebb értelmű rész, idézet, vagy párbeszéd is volt benne, aminél meg kell állni egy pillanatra, nem lehet csak úgy áttsiklani felette.

Bár még nem olvastam John összes könyvét, remélem egyszer lehetőségem lesz a többire is, mert eddig mind egy élmény volt. Mellesleg a film Július 24.-én jön ki Featured imageamerikában, Magyarországon Július 30.-án. Cara Delevingne játsza Margo Roth Spiegelmant, az oldalán Quentin Jacobsen megtestesítőjével, Nat Wolff-al, aki már szerepelt az első John Green filmben A Fault In Our Stars-ban, így sokaknak ismerős lehet.

Az Elidegenítvében sokkal inkább a két főszereplőre kellett koncentrálnunk. Mindketten kidolgozott karakterek, nem éreztem azt, hogy ugrándoznának a személyiségek között. Cara nagyon okos, éFeatured images mindig tudja mit akar. Megvannak a hangulatingadozásai boldog – boldogtalan között, ezen kívül egészen elviselhető, normális tini lány, aki középiskolába jár, van egy sportoló pasija, és egy legjobb barátnője.

Gyorsan rendezzük le a mellékszereplőket. úgy gondolom nem érdemes megemlíteni a nevüket, ebben segít az, hogy már nem is emlékszem rájuk Ők is pontosan ki lettek dolgozva, meg volt a szerepük, nem gondolkodtam el azon, hogy mit keresnek itt, tökéletesen odaillettek. Ezen felül jócskán éreztetve lett velünk, hogy nem rajtuk van a rivaldafény. Habár ők is elég fontos szerepet kaptak. Ez egy hiba pont.

Aelyx egy érzéketlen robotnak volt bemutatva, holott én nem igazán éreztem annak. Ahogy haladtunk a történetben, egyre inkább kezdett feloldódni, és emberiessé válni.  Talán tulságosan is, mivel nekem néha fel sem tűnt hogy másik bolygóról jött volna, ha nem lett volna minden oldalon leírva…

A könyv bemutatja hogy az emberek mennyire ellene tudnak lenni valamiFeatured imagenek, és többen követnek egy kis csoportot, mint azt kellene. Meggondolatlanság, és utálat, ami legtöbbször ilyen tiltakozó csoportokat vezérel. Nem gondolnak bele, hogy kinek ártanak vele, és hogy kit bántanak meg érzelmileg. Ilyenkor aztán komoly kitartás, és támogatás kell, hogy bírjuk idegileg a támadásokat, ez alatt az ember megtanulja kizárni “fölösleges zajokat”.

Nagyon várom már a második részét, komoly dolgokat nyitott meg a végén az írónő. Remélem minél hamarabb meg tudom rendelni.

Így a végére csak annyit, hogy örülök, hogy két ilyen szuper könyvel hozott össze a sors, remélem legközelebb is szerencsém lesz egymás után két “új kedvenc könyv”-et olvasnom. Mostanában volt hogy sok rossz, vagy nem éppen maradandó olvasmányom volt, és sajnos sokszor találom szemben magam új kiadásokkal, amit eléggé gyengék. Ez így kicsit megnyugtató, hogy vannak még ilyen jó olvastalnak könyvek is a világon 😀

A mostani olvasmányom (Sötét Elmék Alexandra Bracken-től) értékelése, és még egy Helyzetjelentés vár rátok a közeljövőben, sok szép saját készítésű nyárias képpel 🙂

Addig is kellemes hétvégét!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s