Real book or E-book (a nagy kérdés)

Tam tam TAAAAM…

Egy kérdés, amit feltenni egy könyvmolynak öngyilkos küldetés.

Egy kérdés, amire sosem fogunk választ kapni.

Egy kérdés, ami képes összeugrasztani bárkit a világon.

A papír könyv, vagy e-könyv a jobb?

Komolyan mondom, ha az utóbbi időben ezerszer nem kérdezték meg tőlem, akkor egyszer sem. Kimondottan idegesítő tud lenni, mivel én magam sem tudom a választ rá. Persze nekem meg van a véleményem erről. És most nem tudom, mennyire okozok ezzel meglepetést ha megsúgom…. én mind a kettőt ugyan annyira szeretem. 50% – 50%. Kész. Pont. Processed with VSCO with hb2 preset

Hogy miért? Nos, mindkettőt magamnak tudhatok, és természetesen voltak ellenérzéseim az ebook-al kapcsolatban. Mivel már kiskorom óta imádok olvasni, ezért a szívemhez nőttek a nyomtatott, könyvszagú könyvek. Persze mikor először hallottam róla, teljes mértékben elvetettem az ötletet. “Mi, hogy ebook? Hogy nem sül le a  tervező képéről a bőr. Nekem sosem lesz, az tuti!” Csalásnak tartottam, és műnek, hiszen hát nem is igazi könyv stb, stb. Na de jött olyan szerencsés véletlen, hogy kipróbálhattam, milyen is igazából olvasni rajta. Ezek után srácok, teljes mellbedobással az e – könyvek oldalára álltam. Persze tudom, áruló vagyok. De mondom mi van.

Először mikProcessed with VSCO with a6 presetor olvastam rajta, nagyon nehéz volt nekikezdeni. Olyan furcsa volt fogni is, meg nem éreztem nagyon közel magam az egész ilyen olvasós dologhoz, ami nincs papíron. Aztán persze rájöttem, hogy könnyebb egy kézzel fogni, és közben nyugodtan tudok enni, és inni is. Rájöttem hogy sokkal könnyeben átláthatom milyen könyveim vannak meg, és még csak fel sem kell kelnem, hogy oda menjek a könyvespolchoz. Nem kellett amiatt izgulnom, hogy rácsöppen a kávé, vagy összekrémezem, hiszen nem marad ott a folt, simán le tudom törölni. Természetesen ezek után, a felfedezések után sokkal jobb szemmel néztem erre az egészre, és eldöntöttem: Nekem már pedig kell egy ebook!

realbookebookPersze egy csomóan vannak, akik teljes mértékben ellenzik az ebook-ot, de meg kell kérdeznem. Ti nem voltatok még úgy, hogy el akartatok olvasni egy könyvet, de nem mertétek, mert féltetek attól, hogy valaki meglátja, és kikerülhetetlen kérdéseket tesz fel róla? Nos, velem már volt, és ezért nem is olvastam el. De az ebook egyik szuper előnye, hogy nem látják mit olvasol. A másik előny, amire egyszer ebook olvasás közben jöttem rá. Én nem nagyon szeretem, ha megkérdezik “Milyen könyvet olvasol? Na és jó?” Persze ezt olyantól, aki tudom, hogy nem azért kérdezi, mert olvasni akarna valaha is valamit, hanem csak simán beszélgetés kezedeményezésként, na akkor konkrétan ki tudja húzni nálam a gyufát. Egy: ne akarj beszélgetni egy emberrel, aki épp olvas. Kettő: ne kérdezd meg, hogy mit olvas, ha csak nincs konkrét szándékodban elolvasni. Na szóval, az előny… ilyenkor mikor ezt kérdezik, csak simán megmondod, hogy “Bocs, még nem tudom, csak most kezdtem el”. Lehet ezt bunkóbban is például “Nem tudom, de ha nem zavartál volna meg, már előbbre haladnák, és nem akadtam meg volna az elején.” Ez egy szuper módszer, mert úgysem tudják, hány százaléknál tartasz, azt csak te tudod.

Természetesen nincs jobb mint a frissen nyomtatott könyv illata, és a gyönyörű könyvespolcok, tele színes, különböző méretű és vastagságú könyvel, de lehet adni egy esélyt az ebook-oknak is, hiszen ugyan annyira el tudod olvasni a könyvet amit akarsz, mint a rendes könyvben. És mióta a külső a lényeg, ha a belső a fontos?

Processed with VSCO with hb2 preset

Kövessetek instagramon: @book_from_the_moon

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s