Alkonyat, de most csináljuk jobban

Határozottan úgy gondolom, hogy az év legnagyobb meglepetése az volt, mikor Stephenie Meyer bejelentettem hogy kiadja a Midnight Sun című könyvet. Emlékszem a rengeteg őrjöngő rajongóra, akik alig várták, hogy a kezeik közé kapják a könyvet, és az utálkozókra, akik már be is akarták tiltani azt, pedig még ki sem jött. Én az előzőhöz tartoztam, bár nem teljes mértékben. Igen, szeretem az Alkonyatot (és itt beszéljünk csak az első részről), de nem vagyon egy die-hard fan. Érdekes a történet, és néha kikapcsol, de nagyjából ennyi. És mint a legtöbben, én sem szeretem a romantikus szálat benne. Bella és Edward kapcsolata egyáltalán nem tesz nekem semmit, csak és kizárólag a háttértörténet az, amiért a kezembe fogom a könyvet.

Nos, ha az elejétől kezdjük, akkor meg kell említenünk, hogy miről is szól a történet. Elég valószínű, hogy nincs a világon ember, aki ne tudná a híres neves Twilight történetét, így azt inkább – mindenki épp elméje végett – kihagynám. Viszont nem biztos, hogy sokan tisztában vagytok a Midnight Sun történetével.

A midnight Sun ugyanott kezdődik, ahol a 2005-ben megjelent elődje, csak most Edward szemszögéből látunk mindent. Ennyi. Semmi új, semmi világrengető.

Akkor mégis miért indult neki mindenki a könyvesboltoknak és az online üzleteknek, és miért tették New York Times Bestsellernek már az első héten? Mármint, 1 millió eladott példány a publikáció első hetén?? Wow!

Valószínűleg nagyon sok faktor szerepet játszott ebben. Először is a nosztalgia, a kíváncsiság, az újból felébresztett gyermekkori énünk, a hype, bármi! Engem a kíváncsiság vonzott be. Edward volt mindig is az egyik kedvenc karakterem a sorozatban, és kíváncsi voltam az ő szemszögére. Legfőképp viszont a Cullen család miatt érdekelt. Edward miatt mindenki biztos volt benne, hogy egy garmada új információt tudunk majd meg Carlisle, Esme, Alice, Jasper, Rosalie és Emmett-ről. Mivel tényleg ők a legérdekesebb, legizgalmasabb, legkedvelhetőbb szereplők az egész saga-ban.

Most jöjjön egy kis értékelés az egész könyvről. !SPOILER! veszély a Twilight és a Midnight Sun-ra!

Ott kezdünk, amire talán mindenki a leginkább emlékezik az filmből – az ebédlő jelenet. Edward először látja meg Bellát. De már itt izgalmasabb a történet, mint ahogy azt első könyven olvashattuk. Edwardtól elég hamar megtudjuk, hogy hogyan is működik az ő, és Alice “tehetsége”, emellett betekintést nyerhetünk Jasper életébe, és nehézségeibe is, ami azzal jár, hogy nehezen van még meg emberek között vérszomja miatt. És akkor azonnal megértjük a kedvenc idézetemet a filmből, ami Jessicától hangzik el, mikor Jaspert jellemzi: “A világfájdalmas képű szöszi.”

Az első 10 fejezet volt talán a kedvencem. Sokkal érdekesebb volt, mit a többi, mivel még nem volt annyi Bella a történetben. Edward lassan rájön, hogy tetszik neki Bella, sőt többet is érez annál, de még nagyon az elején vannak az ismerkedésnek. Megismerjük Alice vízióját a jövővel kapcsolatban, amit Edward nem hajlandő elfogadni, és változtatni akar rajta. Megtudjuk, hogy hova menekült Edward Bellával való első találkozása után, ami nekem kicsit kevésnek érződött.

Az első 10 fejezet után jött a következő 10, ahol őszintén nem történt semmi izgalmas, vagy új. A legtöbbet átthajtottam, és egyáltalán nem sajnálom. Valaki, aki évente egyszer szánja rá magát a romantikus könyvek olvasására, az nem bírja gyomorral a sok “csillogó szemmel bámulást”, és a szerelmi vallomásokat. HA ajánlhatok valamit, akkor azt, hogy a 17. fejezetet nyugadtan ki lehet hagyni teljes egészében (nem kell megköszönni). Ezek a fejezetek a következőkről szólnak: Edward megmenti Bellát Port Angelesben, elkezdenek beszélgetni, és hamar rájövünk, hogy már szerelmesek is. Sok belső monológ Bella tökéletességét előtérbe helyezve, és sok “besurranok Bellához, amíg alszik” jelenet. Elviszi őt a kedvenc helyére, ahol megmutatja a különleges kinézetét, ahol aztán jöt a 17-es fejezet ahol őszíntén nem történik más, azon kívül hogy néznek egymás szemébe, és ezután bemutatja őt családjának. Innen jön az izgalmasabb rész.

A 20-dik fejezet, ahol Carlisle-ről is megismerünk néhány új információt, mejd elérünk a személyes kedvenc jelenetemhez, ami most sokkal izgalmasabb volt, mint bármikor. A baseball jelenet! Vámpírok szemszögéből leírva az egész egy külön élmény volt. Aztán jön a rész, mikor James megérzi Bella szagát, és kezdődik a hajkurászás. Ha valami olyat akarunk olvasni, ahol alig van Bella, akkor onnantól érdemes. Teljes mértékben a Cullen család vadászata van előtérben, és már csak ezekért a fejezetekért érdemes végigszenvedni egy 756 oldalas könyvet. Ezeket a részeket a világért nem spoilerezném le.

Nagyjából ennyi. Csak annyit tudok mondani, hogy mikor májusban megtudtunk, hogy jön ki a könyv, gyorsan elolvastam az első részt, hogy “képben legyek”, mivel nem tudtam, mire kell számítani. Nos, ez egy nagy hiba volt. Mivel szinte minden ugyan az most ebben, mit a Twilight-ban, így elég unalmasnak éreztem néha a történetet. Ha azt szeretné valaki, hogy az egész könyv érdekes legyen, NE OLVASSA EL ELŐTTE A TWILIGHTOT. Még akkor sem, ha még sosem olvasta. A midnight sun bővel elég olvasmány lesz, és még érdekesebb is.

Összegzésként, nekem tetszett. 3 csillagot adtam rá, ami tökéletesen leírja az érzéseimet. Mint történet, semmi nem különbözött, nem volt meglepő, nem volt miért várni a végét, hiszen tudtam, hogy mi fog történni. Viszont az új szemszög, az új megvilágítás adott olyan részleteket, ami érdekes volt, és végül is ezért vártuk annyira a könyvet. Tudtuk, hogy miről fog szólni, és azt kaptuk. Bár nem ajánlanám konkréta elolvasásra, hacsak nem szereti valaki nagyon a sorozatot, mert 756 oldal nem kevés, és annak a háromnegyede Edward belső monológja, ami – és most nagyon őszinte leszek – agyfacsaróan fárasztó.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s