Fate – egy Winx áttírás ami sehogy sem jött össze

Mind tudjuk, milyen érzés, mikor fogják a kedvenc filmjeinket, és újra csinálják őket. Az utóbbi pár évben a Disney ezen a téren profin működött. Fogta az összes kedvenc gyerekkori mesénket, és egy élőszereplős maszlagot készítettek belőle, ami nem kevés ember örök haragját érdemelte ki.

De Disney rémuralma nem sokáig tarthat ki, mivel a Netflixnek – az újonnan felkapaszkodott nagy filmes platformnak – is vannak feltörekvő vágyai.

Mind ismerjük a Riverdale nagy hírnevét, miután megvettég a képregény jogait, és egy fiatal felőtt, tesztoszteronnal túltöltött enyhén pornografikus sorozatot készítettek belőle – mindenkinek nagy örömére. Vagy mikor fogták a Sabrina a tiniboszorkányt, bedrogozták, és hagyták ámokfutni. Szívesen megemlítenék egy másik képregény feldolgozást – név szerint a The Umbrella Academy-t – de nem teszem, mert nem akarom a rossz példák közé sorolni. Szóval ezek után nem számíthatunk semmi jóra, ha azt halljuk, hogy egy újabb fába vágták a fejszét. Ez pedig nem más, mint mindenki kedvenc gyereksorozata, a Winx.

Bár azt mondtam, hogy mindenki kedvence, ebből én kivétel vagyok, mivel sosem néztem kiskoromban, de még akkor sem került el a híre, és tudom, mennyire közkedvelt a mai napig. Az első hírek után semmi mást nem lehetett látni az interneten, mint izgatott rajongókat, akik fake casting képeket vágnak össze, és trendi gardróbot készítenek a szereplőknek. Ez mint kiderült azért volt olyan közkedvelt elfoglaltság, mivel a sorozat egyik lényege, a divatos ruházat volt.

Persze a nagy izgalom közepette nem volt idejük elgondolkodni azon, hogy a Netflix mit is szeretne kezdeni egy élőszereplős Winx sorozattal, és ha ez a bizonyos elgondolkodás megtörtént volna, nem lepődtünk volna meg a végkifejleten. Kicsit ez olyan volt, mintha arra vártunk volna, hogy a fejetlen ló ne menjen neki a legközelebbi fának.

Nem sokkal a bejelentés után megkaptuk az első képet a szereplőkről, és ó jaj, hogy milyen botrány lett belőle. Már azt hittem, hogy emiatt is ki fognak menni tüntetni, bár szerencsére addig nem jutottunk el. A rajongók egy pillantásból eldöntötték, hogy a sorozat nem lesz hű az eredeti meséhez, unalmas lesz, az egészet el fogják rontani, és inkább el sem kellett volna kezdeniük, hogyan merészelik. Ezt mind egy darab kép után. És az ok ezekre a kijelentésekre? A ruhatár.

Ha megnézzük a képet, mind az öt lány szemeteszsákba van beöltöztetve, rohadt banánhéjjal a fejükön. Bizony, nekem is ekkor esett le, hogy amikor az emberek egy Winx feldolgozást akartak, akkor azokat a ruhákat akarták viszont látni élőszereplős karaktereken, amiket az eredetiben láttunk. Csak kérek mindenkit, hogy vessen egy pillantást a képre amit csatoltam… Hozzá fűzni ennél többet nem is szeretnék.

A másik probléma? Jaj, majdnem el is felejtettem. A mai világ amiben élünk nagyon nagy figyelmet fordít a body pozitivity témának. Ez egy szuper dolog, és támogatom azt, hogy minden féle és fajta alkatú személyt lássunk a filmvásznon, és szerepet kapjon a könyvekben és a reklámokban. Hiszen évek óta ez az egyik kedvenc elfoglaltsága a liberális közösségnek, hogy elfogadtassák az emberekkel a különböző alkatú személyeket. Nem ? Nos, úgy látszik nem.

Mikor meglátták, hogy az egyik eredeti karaktert, Florát áttnevezték Terrára, és még új külsőt is párosítottak hozzá, egy plus size színésznő bőrében, kitört a hiszti. Ennél úgy látszik rosszabban nem is csinálhattak volna. Mármint azon kívül hogy rossz ruhákba öltöztették őket.

El sem tudom mondani, hogy mennyire meglepett, és elszomorított a negatív fogadtatása Eliot Salt (Terra) castingjának. Valahogy minden, amit eddig a plus size szereplők elfogadásával kapcsolatban mondtak, mintha elpárolgott volna a levegőbe. Mikor ezt megjegyezték, a rajongók azt hozták fel mentségül, hogy ők csak egy hű feldolgozást szeretnének, ott pedig Flora, nos… vékony volt. Ez a viselkedés először is gusztustalan, másodszor pedig egyáltalán nem fer a színésznőre nézve

És hogy a Netflix mit is szólt ehhez a rossz fogadtatáshoz?

Semmit. Egyáltalán semmit.

Valószínűleg úgy gondolták, hogy beszéljen a sorozat magáért. És ha azt vesszük, hogy Terra karaktere nagyjarészt csak az alkata miatti elnyomás miatt szenvedett, és minden részben kaptunk egy kis one-on-one beszélgetést ezzel kapcsolatban, akkor pozitívak lehetünk abban, hogy Netflix ezt mind direkt csinálta.

Na de nézzük, hogy mit is gondolok a sorozattal kapcsolatban. El ne felejtsétek, hogy sosem láttam az eredeti mesét, szóval minden a karakterektől a történetig teljesen új.

Ha ismerjük a netflix fiatal felnőtteknek készített sorozatait, akkor már fel is készültünk néhány elengedhetetlen felnőtt tartalomra. Emellett a varázslat, a szörnyek, és a hangulat is kicsit sötétebbnek lesz beállítva. Ezekben máris teljesen eltér az eredeti mesétől, ha ezt földolgoztuk, már lehet is nézni a sorozatot.

A főszereplőnk Bloom az emberek világában nevelkedett tündér, aki most kezdi első évét egy Alfea nevű tündéreknek való iskolában. Itt a Winx nevű szobába kerül négy lánnyal, akik szintén tündérek, és mind különböző képességekkel bírnak. Bloom nehezen illeszkedik be, és az sem könnyíti meg a dolgát, hogy nagyon hamar érdekes dolgok derülnek ki róla, és nagy veszélybe kerül ő is, és az egész iskola.

Kezdem azzal, ami tetszett. Nagyon megkedveltem mind az öt lányt. Aranyos, vidám kinézetű tini lányok, akik tökéletesen beleillenek ebbe a varázs középsuli történetbe. A varázserejük, és maga a varázslat tanítása érdekesen volt megoldva, bár nem felhőtlenek az érzéseim ezzel kapcsolatban, erről majd később írok. De az, hogy több féle varázslat van, és ahogyan használták őket, az látványos volt.

Egy nagy titok is beleépült a történetbe. Szépen lassan adagolták, lassan derültek ki a dolgok, és pont ahogy kell, amint valami kiderül, egy újabb falba ütköztek. Nem volt unalmas, és a sorozat nagy meglepetéssel ért véget, amit személy szerint én nem láttam előre.

A szörnyek (burned ones) szuper ilyesztőek, mindenhol ott vannak, és remek gusztustalan részeket kaptunk miattuk. Nem tudom, mennyire vannak jelen ezek az eredeti sorozatban, vagy most szerepelnek először, de tetszett a koncepció. Emelte a tétet, és adott félnivalót ha a szereplőink az erdőben voltak, mert hát hol lennének máshol szörnyek, ha nem a nagy ilyesztő erdőben?

És akkor beszéljünk az egyik legfontosabb dologról, a tini sorozatok világában. A fiúkról. Az iskola diákjai két részre vannak osztva, a harcos nem-tündérekre, és a nem-harcos tündérekre. A harcosok, akiknek nincs természetfeletti erejük, harcművészetet tanulnak, hogy le tudják győzni a csúnya ilyesztő szörnyeket a nagy erdőben. És itt jönnek be a fiúk, mivel egyértelműen sokkal vonzóbbak azok akik harcművészetet tanulnak, és kigyúrt felsőtestel rendelkeznek, mint akik mondjuk átt tudnak sétálni a falon. Ezek között találkozunk a három főszereplő fiúval, Sky, Riven és Dane személyében. Sky a jófiú szőke hajjal és filmes mosolyával, ami tökéletesen illik a jól eladható jóképű pofijához, azonnak egy fontos szereplő lesz Bloom természetes érdeklődése miatt. Ő az a srác, aki a legtöbbször leveszi a pólóját, csak mert. Aztán ott van Riven, a rezidens rosszfiú, aki nagyon cinikus, és sokat cigizik, mert…nos, mert ő a rosszfiú. Külső megkülönböztetőjele a rezidens jófiúnktól, hogy neki barna haja van. És ott van Dane, akiben semmi érdekes nincs azon kívül hogy meleg. Nos, most, hogy ezt tisztáztuk, had mondjam el, ezt miért sorolom a kedvenceimhez.

Ez a fajta klisés felosztás hiányozna, ha nem raknák bele minden egyes tini sorozatba. Szóval szeretem és értékelem.

This image has an empty alt attribute; its file name is fate_thewinxsaga_season1_episode6_00_36_04_00.png

Amiket nem szerettem, azok az órák. Rengeteg különféle varázserővel rendelkező tündér jár abba az iskolába. De két darab órán kívül nem kaptunk semmit. Semmit. Hol tanulnak? Milyen óráik vannak? Mikor is tanulnak pontosan? Fogalmunk sincs. Ez elkeserítő.

Másodszor, ha még egy “Te ezt nem értheted, mert nem vagy a bőrömben” hisztit végig kell néznem, sikítani fogok. Bloom egy érdekes karakternek néz ki, te a tini hiszti, és a felszínes gondolkodás kicsit túl lett tolva.

Beatrix. Ő lenne a következő, akiről beszélni szeretnék, de ahogy elkezdtem írni, rájöttem, hogy nem tudom teljes mértékben a rossz dolgok közé sorolni. Bár voltak személyiségjegyei, ami nagyon idegesített, de szépen összetett karaktere volt, tudta mit akar, és azt is tudta, hogyan érje el. Bár kicsit vissza lehetett volna venni a provokatív viselkedéséből, bár ha megtették volna, nem lett volna annyira érdekes.

Mindent összevetve, élveztem azt az egy évadot, amit kiraktak. Nem különbözött a netflix formulától, amit annyian szeretünk. Voltak benne csinos lányok, helyes fiúk, sok dráma és varázslat néhány undorító szörnyel. A felszínes gondolkodást csak el kell viselnünk, de ha nem egy túlkomoly sorozatként gondolunk rá akkor egészen jó volt. Persze ahhoz hogy valaki ezt tudja mondani, el kell engednie az elvárásait az eredeti sorozattal kapcsolatban. Kíváncsian várom a következő évadot, de azért nem fogok tűkön ülni miatta.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s