2021 januári olvasmányok – fogok valaha még ennyit olvasni?

Bár általában a január a jó olvasós hónapjaim közé tartozik, most még az eddigieken is túltettem. Hogy hogyan? Igazából nagyon egyszerű volt, és csak annyit kellett tennem, hogy nem használtam a telefonomat, csak ha konkrétan telefonálnom kellett. Na de most nem fárasztok senkit a telefonhasználatommal, azt majd később úgyis meg fogom tenni.

  1. J. K. Rowling Harry Potter és a Halál Ereklyéi

Rating: 5 out of 5.

Ezt vittem átt magammal az új évbe, mivel még decemberben kezdtem el olvasni. Természetesen nem fogom bemutatni a történetet, bízom benne, hogy mindenki ismeri. Az utolsó rész olyan, amit nagyon ritkán olvasok el, és általában nem a go-to könyvem. Most is erősen megsirattam a végét, és eldöntöttem, hogy legközelebb csak akkor kezdem el olvasni, ha nagyon muszáj.

2. H. G. Wells The Time Machine

Rating: 2.5 out of 5.

Idén olvasás szempontjából egy tervem van, mégpedig annyi klasszikus könyvet elolvasni, amennyit csak bírok. Írtam is egy szép listát, és az egyik a The Time Machine volt.

A könyv az Időjáróról szól, aki összehív néhány nagy hírű embert, hogy bemutassa az Időgépét. Mivel nem hiszik el, hogy működik, a férfi nekiindul az utazásnak az időben, és évezredekkel előre megy, ahol a saját bőrén tapasztalja meg az emberiség múlását.

Sajnos nem volt a kedvenc könyvem. 1895-ben íródott, ettől függetlenül nagyon újszerűen, és reálisan írta le a lehetséges jövőt. A visszabutulás, és az emberségünk elvesztése sokak szerint nem lehetséges evolúciós út, és persze egyet kell értenem, de mégis a könyvet elgondolkodtatott. Talán egy idő után tényleg nem előre haladnánk, hanem hátra? Jaj, és Weena egyszerűen csak játszott az idegeimen…

3. Hope Larson Goldie Vance 1.

Rating: 2.5 out of 5.

Goldie Vance egy hotelben él, ahol bár meg van a munkája, mégsem tud nemet modani egy titkok kiderítésének. Mikor egy külföldi férfi jelenti, hogy eltűnt egy drága ékszere a szobájából, Goldie azonnal a keresésére indul.

Nem vagyok egy nagy képregény olvasó, sőt a régi Garfield képregényeken kívül sosem olvastam mást. Új Scribd előfizetésem miatt néztem körül a vélasztékokban, és ott akadtam rá erre a sorozatra. Rövid volt, és aranyos, egy kiszámíthatatlan csavarral a végén. Az illusztrációk pedig nagyon szépek voltak!

4. Ashley Poston Among the Beasts and Briars

Rating: 2 out of 5.

Cerys Alorya királyságában él. Az emberek boldogok, egészségesek, és mindenek felett – védve vannak. Az erdő tele van veszélyes lényekkel, amiket egyedü egy alku tart vissza. Cerys a saját bőrén tapasztalta a gonoszságot az erdő mélyén, és erre a varázslat a vérében emlékezteti őt. De az alku nem sokáig tart ki, és ez Cerys és az ő rókájának a feladata, hogy megakadájozzák.

Őszíntén, nem is emlékeztem a történetére, mikor el kezdtem írni az összefoglalót. Ha szeretne valaki egy jó YA fantsy regényt olvasni, akkor ezt messze kerülje el. Unalmas volt, és kiszámítható.

5. Emily Bronte Üvültő szelek

Rating: 5 out of 5.

Az Ernshaw, és a Linton család életét követjük figyelemmel, akik szelesdombon élnek nyugalomban. Mikor az idősebb Earnshaw hazahozza az utazásai közben talált árva kisfiút Heathcliff-et, az élet a házban egészen megváltozik.

Második olvasásom volt, és őszíntén, elsőre sokkal jobban tetszett. Most csak egész végig minden oldalom teljes erőmből utáltam Heathcliffet, és ez eléggé elvesz az olvasási élményből. Különben egy remek életregény volt, ami ilyesztően reálisan írta le a két család történetét.

6. Frances Hodgson Burnett The Secret Garden

Rating: 5 out of 5.

Mary élete teljesen megváltozik, mikor megárvul, és egy messzi Yorkshire-i rokonához kell költöznie. Egyetlen dolog, ami örömet nyújt neki, az a titkos kert, ami a ház kertjei között bújik meg. Miközben megkeresi a bejáratott barátokat szerez és lassan ő is egészen megváltozik.

Ez már a harmadig klasszikusom volt januárban. A titkos kertet magyarul már rengetegszer elolvastam, és a filmet is nagyon szeretem, de angolul egészen más élmény volt. A yorkshire-i akcentus alapból az egyik kedvenc angol akcentusom, és könyvben olvasta még jobban megkedveltem. Ha elolvasol egy klasszikust ebben a hónapban, akkor legyen ez. Még éppen idejében, tavasz beköszönte előtt olvasnál erről a gyönyörű történetről.

7. Catherine Price How To Break Up With Your Phone

Rating: 4.5 out of 5.

Ez a könyv hasznos tanácsokkal, és egy harminc napra széttírt tervel szoktat le a fölösleges telefonzásról.

Mint mondtam a poszt elején, még beszélek a telefonhasználatomról, és az idő most jött el. Ezt a könyvet év elején kezdtem el, és lassan olvastam ki. Hagyon tetszett az első fele, ami különböző tanulmányokból, személyes tapasztalatokról, és a telefon mögötti filozófiából állt össze. Rengeteg olyan dolgot olvastam, ami megváltoztatta a véleményemet a telefonokról, és megmondom őszíntén, kicsit is meg is ijesztett (az írónőnek pont ez volt a célja). A második fele a könyvnek már nem volt annyira nekem való, mert ebben írta szétt egy hónapra a feladatokat, amiket az ember megtehet, hogy lassan, fokozatosan szokjon le. Mindent amit ő egy hónapba sűrített bele, én január elsején egyszerre csináltam meg… Nagyon jó self -help könyv volt, és mindenkinek ajánlom, aki úgy érzi változtatnia kell.

8. Margaret Rogerson An Enchantment Of Ravens

Rating: 4 out of 5.

Isobel egy festő. De nem akármilyen! A festés a Tehetsége, amit arra használ, hogy a hozzá érkező Tündék portréját megfesse. Minden jól is működik, amíg maga a Tavasz hercege Rook meg nem érkezik hozzá, és egy portrét kér magáról. Isobel el is készíti azt, de hatalmas hibát követett el a festményen, amivel kivívja a Herceg és a többi tünde haragját.

Sokat hallottam Margaret Rogerson könyveiről (Sorcery of Thornes, An Enchantment of Ravens), és általában nem voltak jó vélemények. Ez volt az első könyvem tőle, és mindennek ellenére nagyon-nagyon élveztem! A hónap talán kedvenc könyve lett. Isobel és Rook remek karakterek voltak, és tetszett a dinamikájuk. A tündék megfelelően gonosznak, és képmutatónak voltak beállítva, a harcjelenetek követhetőek voltak, és megvolt a kockázat is, amiért szurkolni tudtam a karaktereknek. Mellesleg az írónő szuperül kezelte a művészetet, és gyönyörű leírásokat kaptunk a festményekről, a tájról, és magűról a tündékről.

9. Marie Lu Wildcard

Rating: 3 out of 5.

A Warcross folytatása. Spoilerek miatt nem akarom leírni a történetét, szóval ez az első rész összefoglalója következik:

A Warcross nem csak egy internetes játék, hanem egy életforma. Az emberek ebben élik életüket. Emika Chen is így keresi meg a pénzét. Cyber bűnözőket kap el, de még így sem telik annyira, hogy kifizesse a lakását. Ekkor dönti el, hogy ideje több pénzhez folyamodni. Az évi Warcross játék (a legnagyobb és legvártabb internetes játék) évi fordulójába akarja be-hackelni magát, ami nagyon rosszul sül el…vagy mégsem?

Az első rész még elment, de a második csak szimplán élvezhetetlen volt. Az akció jelenetek (amivel tele volt a könyv) zavarosan ugráltak ide-oda, és legtöbször azt sem tudtam, hogy mi történik. Emika eleinte még egy kedvelehető karakter volt, de ebben a részben már ő is csak lapos lett, pont amint a többi karaker. A Warcross különben egy nagyon érdekes koncepció lenne, de az írónő nem hozott ki belőle mindent, amit lehetett volna, és ennek eredményeképp egyszerűen csak nem érdekelt, hogy mi is történik igazán, és miért. Mivel csak egy duológia volt, így örülö, hogy befejeztem, de ha valaki egy hasonló kaliberű sci-fi könyvet szeretne olvasni, csak fogja meg a Ready Player One-t. Az mérhetetlenül jobb…

Ezek voltak a januári olvasmányaim. A kedvenc könyvem (ami nem újraolvasás volt), az a An Enchantment of Ravens volt, legkevésbé pedig határozottan az Among the Beasts and Briars. Bár hasonlónak tűnnek, történetileg ég és föld.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s